Skorna är onekligen den viktigaste delen av en löpares utrustning, och egentligen det enda man behöver för att springa. Skorna är löparens kontakt med marken, och den enda bufferten mellan fötterna (och därmed även knän och leder) och den hårda asfalten eller ojämna skogsstigen. Därför är det viktigt att man lägger lite extra tid och eftertanke på att välja ett par löparskor som passar en perfekt.

Det första man ska ställa in sig på när man börjar leta efter löparskor är att de måste få kosta en del. Det är värt att investera i ett par skor av hög kvalitet, eftersom man i gengäld får ett par skor som ger bättre stöd för fötterna. Det kommer i längden leda till att man lider mindre risk att drabbas av skador, och ens egen hälsa är ju alltid värd att investera pengar i. Om man skulle ha problem med att finansiera skoköpet i stunden kan man alltid lösa det genom att låna pengar, till exempel via Freedom Finance. Då kan man betala skorna bit för bit genom avbetalningar på lånet, samtidigt som man kommer igång med träningen i ett par bra skor.

För att välja löpskor bör man ta reda på vilket löpsteg man har. Detta görs med en särskild maskin som finns på specialbutiker för löpskor. Det finns tre huvudsakliga typer av löpsteg: normalpronation, överpronation och supination (eller underpronation). Det handlar om huruvida foten lutar utåt eller inåt när man sätter ner den, eller om den är rak. Beroende på vilket steg man har kan man behöva skor med extra stöd på endera sidan av foten.

Det är dock värt att hålla sig uppdaterad på den senaste forskningen inom området, eftersom det finns studier som tyder på att man inte behöver ha skor som korrigerar ens löpsteg. Den viktigaste faktorn tycks istället vara att man har ett par skor som man själv tycker känns sköna – vilket självklart är betydligt enklare att prova ut på egen hand. Än så länge finns förespråkare av båda sidorna, men det kan vara värt att läsa på innan man väljer skor, för att försäkra sig om att man väljer skor utifrån det som känns rätt för en själv.

Det är dock inte bara löpsteget som påverkar valet av löparsko – även andra faktorer som vilket underlag man oftast springer på, hur ofta man springer, hur länge man springer och huruvida man är en tung eller lätt löpare spelar roll. Det påverkar till exempel hur uppbyggd skon måste vara, och hur mycket stabilitet den ska ge. Även individuella faktorer påverkar skovalet – om man till exempel har stukat foten flera gånger behöver man mer stabilitet, eftersom ankeln är försvagad. Det bästa man kan göra är att be personalen i butiken om hjälp, eftersom de är specialister på området.

Author maximillian
Published
Categories Sport
Views 1316
youplay