Har du precis kommit igång med löpning eller har du hållit på ett tag, men har svårt att veta vad du bör få i dig? Din kropp behöver rätt typ av mat för att kunna orka med den tuffa träningen, men även för att hålla kroppen frisk och stark. I den här texten kommer du att få läsa om vad du bör äta innan, under tiden och efter att du har varit ute och sprungit.

I hälsotidningar och från vänner i löpspåret får du kanske höra att du ska äta bra och hälsosam mat som är varierad, men vad betyder det egentligen och vad räknas som bra mat? Det kan faktiskt vara riktigt svårt att veta. Många tror att man ska hålla sig så långt borta från alla kolhydrater som möjligt och bara satsa på källor till protein.

Innan träning – så ska du tänka

Du har träningsbyxorna på dig, skorna är också på. I öronen har du dina nya trådlösa hörlurar som du införskaffat dig för att kunna träna mer effektivt, men hur är det med magen? Innan du ger dig ut i spåret bör du se till att din kropp inte är helt tom på energi. Om du inte har något bränsle kommer det att vara mycket svårare att prestera som du önskar. Dock ska du inte äta för tätt inpå heller, eftersom även detta kan ge motsatt effekt. Se till att du får i dig något cirka 2 timmar innan du drar igång.

Under träning – så ska du tänka

Under löpningspasset är det ytterst sällan som du måste stanna för att äta något och det räcker gott och väl med att få i sig vatten. Om du springer under cirka 1 timme är vatten det enda du behöver. Skulle det däremot vara så att ditt löpningspass börjar att närma sig tvåtimmar kan sportdryck vara bra att ha med sig.

Efter löpning – så ska du tänka

Försök att planera in din löpning så att du kommer att kunna äta middag inom loppet av en timme efter att du har sprungit klart. Det här får gärna vara dagens huvudmål, eftersom det också kommer att vara den måltid som är mest avgörande för vilket resultat du får av din träning. Här är det viktigt att du får i dig protein och kolhydrater för att ladda på igen, men var balanserad! Din måltid ska innehålla en proteinkälla, nyttiga fettkällor, grönsaker och en källa till kolhydrater. På internet kan du hitta mängder av olika förslag på mat som passar utmärkt före och efter din löprunda. Du kan till och med hitta hela veckans kostplan färdig och det enda du själv behöver göra är att handla in och tillaga.

Author maximillian
Published
Categories Sport
Views 2178
youplay