Ordet löpning och dess innebörd kategoriseras i olika typer av träning. Vissa kanske vill bygga på sin explosivitet för att kunna springa fort under en kort sträcka medan andra föredrar längre distanser. Tittar vi exempelvis på elitidrottare på 100m eller 200m så ser vi att det behövs mer muskelmassa för att generera kraft under en kortare sträcka. Ser vi till de längre distanserna som 5000m eller 10000m så är skillnaden omvänd. På dessa distanser ser vi lätta, nätta utövare med fokus på uthållighet och kondition. För att hitta något mellanting så är distansen 800m en sådan. Olika sträckor kräver alltså olika slags träning för att på bästa möjliga mån optimera löpningen och utvecklas inom det. Detta kan vara bra att ha i åtanke om du som utövare är specialiserad inom en viss distans eller exempelvis satt upp ett mål på en viss distans.

När det kommer till löpning så kategoriseras det olika beroende på sträckan. Uppdelningen är kort, medel och långdistanslöpning. Utöver dessa kategorier finns det även terränglöpning som vi ser orienterare förhålla sig till. Gång är en annan träningsform och har inte med löpning att göra. Skillnaden är att vid löpning har du både fötterna ständigt ovanför marken. Inom löpning finns det olika löpstilar och vad som passar just dig är en definitionsfråga eftersom alla är unika i sig. Det finns en hel del experter inom löpstilar som du kan vända dig till.

Löpning ett enkelt sätt att komma igång

Oavsett om du är erfaren eller inte inom löpning så är nog löpning den träningsformen som är lättast att komma igång med. Det som krävs i materialväg är ett par löparskor så är du redo för en löpartur. Sedan är löpning en träningsform som du kan utföra överallt utan att behöva tänka så mycket samt att det har många hälsofördelar som den medför med sig.

Author maximillian
Published
Categories Sport
Views 837
youplay