Löpning är en fantastisk träningsform, eftersom det är enkelt att börja samtidigt som det är effektivt. En nackdel med löpning som träningsform är dock att skaderisken är relativt hög, då det är en sport som belastar knän och leder ganska hårt. Därför är det viktigt att vara medveten om de olika sätt på vilka man kan förebygga skador när man tränar löpning.

Det kanske viktigaste att tänka på är att trappa upp träningens intensitet långsamt och gradvis. En tumregel brukar lyda att man inte ska öka intensiteten mer än 10 procent per vecka. Man kan mäta ökningen på olika sätt, men det enklaste är att antingen titta på antalet kilometer man springer, eller på hur snabbt man springer en viss sträcka.

En annan faktor som är viktig för att undvika skador är variation. Man ska till exempel undvika att alltid springa samma löprunda, eftersom det innebär att man alltid springer på samma underlag och samma terräng. Det betyder i sin tur att det alltid är samma muskler och leder som arbetar på samma sätt. Genom att då och då variera sin runda, så att man omväxlingsvis springer på asfalt, skogsstigar och andra underlag, får muskler och leder arbeta på andra sätt, vilket minskar risken för överbelastningsskador. Det allra bästa är naturligtvis att även variera löpningen med andra träningsformer, så att man stärker hela kroppen. Ett smidigt sätt att få stor variation på sin träning är att använda ett Brucepass. Det innebär att man kan träna obegränsat på fler än 200 olika gym och studios, som erbjuder allt från yoga till kickboxning. Du kan läsa mer på https://www.brucepass.com/.

Oavsett om du väljer att träna med ett Brucepass eller inte, bör du dock se till att träna styrketräning en eller ett par gånger i veckan. Att vara stark i musklerna förebygger nämligen skador i sig, eftersom starka muskler ger bättre stabilitet till ben och leder. Det gör med andra ord att risken för att få ont i ryggen på grund av dålig hållning, eller att vricka foten, minskar markant.

Slutligen ska man komma ihåg att det är viktigt med ordentlig återhämtning mellan passen, genom att man äter och vilar. Känner man sig inte helt hundra kan det vara bättre att hoppa över ett pass än att tvinga ut sig själv i spåret. Då kan man återvända med nya krafter och en frisk kropp istället.

Author maximillian
Published
Categories Sport
Views 929
youplay