Att barn gillar att springa är ingen hemlighet och många aktiva barn är nästan outtröttliga. Betyder det dock att löpning är en bra idé för barn? Om de vuxna i Tre barn springer i skogenfamiljen tränar löpning börjar ofta barn intressera sig för samma aktivitet och en del barn vill gärna följa med föräldrarna till löpspåret. Löpning är en sport som människor i alla åldrar kan genomföra och så länge det utförs på rätt sätt kan även mindre barn komma igång. Självklart måste fokuset alltid ligga på att ha roligt snarare än att prestera och därför bör man fokusera på att springa kortare rundor när man har barn med sig. Uppvärmning, löpteknik och stretching är också viktiga komponenter att öva in med barnen.

När man har rätt utrustning är det både roligare och lättare att springa. Det finns många fina barnkläder för träning som ser till att det vare sig blir för varmt eller för kallt. Att investera i ett par bra skor är också ett måste. Många familjer väljer att låta fokus ligga på barnens löpning istället för att de vuxna löper med. Föräldrarna springer då istället själva vid något annat tillfälle. Det är smart att göra så till en början, för då kan man se efter och korrigera barnets springstil så det både går rätt till, är säkert och även roligt för barnet. I många större orter finns det friidrottsklubbar och andra klubbar som barnen kan gå med i för att utöva löpning och visar ditt barn intresse för det är det en utmärkt idé att teckna ett medlemskap. I klubbarna kan de lära känna barn i samma åldrar som också har ett sportintresse, samtidigt som de lär sig löpning på rätt sätt genom klubbens ledare. Dessutom kan de prova på andra friidrottsgrenar för att se om de kanske vill kombinera löpningen med något annat kul.

Arrangera löpning genom skolan

Sportskor i vuxenstorlek och barnstorlek

De allra minsta barnen kanske mest följer med till löpspåret för att ha roligt, men om man har lite äldre barn som börjar med löpning kan det ganska snabbt bli resultatinriktat. Att träna upp konditionen är generellt inte något som barn behöver göra, utan fokus ligger istället på att öva upp snabbheten. Man ska dock inte börja springa så målmedvetet med barn förrän de är runt elvaårsåldern. Är barnet då med i en grupp som löper tillsammans kan de peppa varandra till att nå olika resultat. Det finns lopp som vänder sig specifikt till barn och många äldre barn tycker att det är givande att träna mot denna typ av mål. Finns det inte någon friidrottsgrupp där ni bor kan det vara värt att höra sig för med skolan om det går att lägga till löpträning genom skolidrotten. Finns det bara ett bra löpspår i närheten brukar de flesta skolor kunna förlägga en del av den obligatoriska idrotten i spåret. Att röra på sig är bra, oavsett vilken ålder man är. Så länge man är försiktig med att överträna och att man ser till att träna på rätt sätt är löpning fantastisk träning för barn.

Author maximillian
Published
Categories Sport
Views 1754
youplay